BMX on polkupyörillä ajettava laji, josta myös pyörämalli on saanut myös nimensä. BMX on vuosien varrella vakiinnuttanut itsensä kansainvälisenä kilpalajina, ja siitä löytyy samanlaisia elementtejä sekä skeittauksen että moottoripyörillä ajettavan motocrossin kanssa. BMX-pyöräily jaetaankin kahteen eri alalajiin, joita ovat BMX-krossipyöräily eli racing ja BMX-freestyle. Freestylen alalajeja taas on huomattava määrä, joista tunnetuimpia ovat freestyle park, street ja vert.
BMX-pyöräily USA:sta maailmalle
BMX-pyöräily on aikoinaan kehittynyt Kaliforniassa, josta ovat kotoisin myös lähes kaikki lautailulajit. Yhdysvallat ja erityisesti Kalifornia onkin BMX-pyöräilyn mekka, oli kyseessä sitten lajin street- tai krossiversio. Alkuperäisesti Etelä-Kalifornian kaduilla laji syntyi 70-luvulla, kun paikalliset nuoret ottivat vaikutteita moottoripyörillä ajetusta motocrossista ja siirsivät lajin polkupyörille. Motocrossista poiketen lajin aloituskustannukset olivat huomattavasti halvemmat, mikä mahdollisti harrastajakunnan syntymisen nopeasti. BMX:n freestyle-tyyli on ottanut vaikutteita skeittauksesta.
BMX olympialajina
Yhdysvalloista laji levisi 80-luvulla Isoon-Britanniaan, jossa englantilaiskaupunkien nuorisolle BMX-pyöräilyn freestyle-versiosta tuli oma alalajinsa. Vuonna 2003 Kansainvälinen Olympiakomitea teki päätöksen ottaa BMX-racing -muodon mukaan kesäolympialaisiin Pekingiin vuodelle 2008. Tämän sijaan BMX-freestylen park-versio otetaan mukaan ensimmäistä kertaa Tokion kesäolympialaisissa vuonna 2020 yhdessä monen muun uuden lajin kanssa. Olympialaisiin pääseminen on tietysti useiden urheilijoiden unelma, joskin kisoihin valitaan vain parhaat.
Tokion Olympialaisiin tähtäävät urheilijat valitaan vuosien 2018-2020 aikana. Yhteensä Tokiossa tulee kilpailemaan BMX:n street-versiossa vain 18 kilpailijaa eli yhdeksän maailman parasta miesajajaa ja yhdeksän parasta naisajajaa. Tokion olympiakarsinnoista järjestetään oma sarja, ja sarjan voittajamaa saa lähettää kaksi pyöräilijää Tokioon sekä naisten että miesten sarjasta. BMX-freestylessä vahvoilla olevia maita ovat Australia, Yhdysvallat, Iso-Britannia, Saksa ja Venäjä, joskin myös pienemmistä maista tulee yksittäisiä BMX-tähtiä.
BMX-racing Tokiossa
BMX-racing on BMX-freestyle park -lajin ohella Tokion olympialaisissa, joten molemmissa tyyleissä päästään ottamaan mittaa korkeimmalla kansainvälisellä tasolla. Olympialaiskarsinnat ovat monivaiheiset, ja olympialaisiin pääseminen riippuu monesta eri tekijästä, joista merkittävin on ajajien kansalliset tilastot. Kansallisten tilastojen perusteella nimittäin määritellään ensiksikin maajoukkuejäsenet. Maajoukkueeseen kuuluvat ajajat muodostavat rosterin niistä urheilijoista, joilla on mahdollisuus päästä edustamaan maataan riippuen siitä, minkälainen heidän kansainvälinen kilpailumenestyksensä on ollut.
Tokion olympialaisissa BMX-racingissä kilpailee yhteensä 32 miestä, joten karsintalähtöjä on yhteensä neljä kappaletta. Vaikka lajin peruskilpailuissa voi olla vain yhdet karsintalähdöt, olympialaisissa käytetään kolmea eri lähtöä määrittelemään sitä, ketkä ajajista pääsevät semifinaaleihin asti. Aika-ajojen jälkeen nopein pyöräilijä laitetaan ensimmäiseen karsintakierrokseen, toiseksi tullut toiseen ja niin edelleen. Loppujen lopuksi kahdesta eri semifinaalista valitaan kustakin finaaliin neljä parasta ajajaa.
X Games ja maailmanmestaruuskilpailut
Olympialaisten lisäksi molemmissa lajeissa on liuta muita isoja kansainvälisiä kilpailuja. BMX-freestylen tärkeimpiä kilpailuja ovat vuosittain järjestettävä X Games, joka on yhdysvaltalaisen ESPN-televisiokanavan järjestämä kansainvälinen urheilutapahtuma. ESPN on keskittynyt urheilutoimitukseen, ja X Games sisältääkin monia freestyle-BMX:n alalajeja, joita ovat BMX vert, park, street, big air ja dirt. Lisäksi aikaisempina vuosina tapahtuma on sisältänyt myös enemmän krossityylisiä kisamuotoja, kuten BMX downhillin.
X Gamesin kesätapahtumat on aikaisemmin tuotettu lähes kokonaan Yhdysvalloissa, mutta viime vuosina tapahtumatarjonta on laajentunut myös mm. Kiinan Shanghaihin. Vuonna 2019 tärkein X Gamesin kesätapahtuma järjestettiin Yhdysvaltojen Minneapoliksessa, Minnesotan osavaltiossa. Kansainvälisen pyöräilyliiton UCI:n alainen Kansainvälinen BMX -liitto järjestää myös kaikkien freestyle-alalajien omat maailmanmestaruuskilpailut vuosittain. Koska freestyle-lajit ovat alamäkipyöräilyä lukuun ottamatta arvostelulajeja, ovat kilpailujen lopputulokset riippuvaisia kisailijoiden lisäksi tuomaristosta.
BMX Freestylen MM-kilpailut 2019 ja kansainväliset säännöt
Vuonna 2019 olympialajiksi valitun BMX freestyle parkin maailmanmestaruuskisat järjestetään Chengdussa Kiinassa vuonna 2019. BMX-freestyle on arvostelulaji, eikä nopeuslaji, toisin kuin BMX-racing -luokan kilpailut. Tarkoituksena on tehdä mahdollisimman näyttäviä hyppyjä ja temppuja rajatussa ajassa. Kuten lajin nimestä voidaan päätellä, kyseessä on vapaiden sääntöjen urheilulaji, mutta olympialaisiin ja muihin kansainvälisiin kisoihin freestyle-parkista on tehty oma versionsa, jolla helpotetaan pyöräilijöiden pisteenlaskua ja temppujen arvostelua.
Kansainvälisissä kisoissa jokaisella ajajalla on kaksi eri suorituskertaa, joita kutsutaan runeiksi. Pyöräilijät arvostellaan kahteen eri kertaan ja pisteet lasketaan yhteen. Tuomaristo ottaa huomioon arvosteluissaan ajajan tyylin, temppujen korkeuden, lukumäärän ja erilaisuuden. Lisäksi pisteytykseen vaikuttaa myös ajo kokonaisuutena. Täydellinen suoritus on sellainen, jossa ajaja suorittaa tyylipuhtaan runin tehden kaiken paremmin kuin muut. Koska kansainvälinen taso on kova, täydelliseen suoritukseen tarvitaan jotain ennennäkemätöntä.
BMX-racingin kansainväliset kilpailut ja säännöt
BMX-racingissä tärkeimmät kilpailutapahtumat olympialaisten ulkopuolella ovat UCI:n järjestämät maailmanmestaruuskilpailut, jotka järjestettiin vuonna 2019 Belgiassa. Kansainvälisistä sarjakilpailuista suurin ja tärkein on BMX Supercross World Cup, jossa ajetaan useita osakilpailuja monilla eri mantereilla, tavallisesti ainakin Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Etelä-Amerikassa. BMX-racing on erityisellä cross-radalla ajettava pyöräilylaji, jonka huippukisoissa käytetään kansainvälisiä sääntöjä. Kansainväliset säännöt ovat kansainvälisen pyöräilyliiton auktorisoimat toimintaohjeet, jotta eri maiden säännöistä saadaan vertailukelpoiset.
Jokaisessa lähdössä kilpailee kahdeksan kilpailijaa, jotka kisaavat lähtöportilta maalisuoralle siitä, kuka pääsee nopeimmalla ajalla hiekkaradan maaliin. Yleensä kilpailut sekä maailmancupissa että pienemmissä tapahtumissa on jaettu kolmeen osaan, jotka ovat aika-ajot, karsinnat ja finaali. Vaikka lajien välillä on paljon yhtäläisyyksiä, on freestyle park- ja racing-lajien välillä helppo huomata, kuinka paljon laji tarjoaa haasteita täysin erilaisille kilpailijoille jopa kansainväliselle olympiatasolle asti.